perjantai 11. heinäkuuta 2014

Uskomukset häiden taustalla

Löysin perjantai-iltaani rankan työpäivän jälkeen pientä iloa. Nimittäin YLE:n nettisivuilta mitä häätapoja ja uskomuksia on aiemmin häiden osalta ollut. Näistä osa on kyllä todella huvittavia ja saisivat toteutua vielä tänäkin päivänä. ;)

Aloitetaan..

sormusSormuksen arvoon liittyy vanha hokema, että sen pitää olla vähintään sulhasen kuukausipalkan arvoinen. (Kuullostaa hyvältä!!) Miksi sormusta pidetään nimettömässä johtuu siitä, että sieltä uskotaan olevan suora yhteys rakkauden symboliin eli sydämeen. 

vihkiminen:
Vihkimisseremoniaan liittyy useita uskomuksia: Sen, kumpi sanoo kovemmalla äänellä ”tahdon”, uskotaan määräävän ”piirongin paikan”. Sen, kumpi on lähempänä pappia, sanotaan myös saavan kotikomennon. Vihkipari ei saa olla etäällä toistaan, sillä muuten he ovat loppuelämän etäisiä toisilleen. Alttarilla ei saa myöskään vilkuilla taaksepäin. Alttarilta poistuttaessa pari ei saa kääntää toisilleen selkää, muuten tunteet viilenevät.
Muitakin uskomuksia on; mm. sulhasen pitäisi pitää kengännauhat auki alttarille mentäessä, jotta liitto olisi avoin, ja morsiamen tulisi pitää väljää pukua tulevia synnytyksiä helpottaakseen.
Uskomuksiin kuuluu sekin, että hän, joka alttarilla on kalpeampi, kuolee aiemmin.
Mies on oikealla puolella siksi, että ennen miehet pitivät puukkoa ja tikaria oikealla puolella ja näin estettiin niitten sotkeutuminen morsiamen vaatteisiin.

huntu:
Toinen merkki viattomuudesta on avoin tukka. Tukan on oltava nutturalla, jos on päässyt käymään niin, että perheenlisäystä on ilmiselvästi tulossa! (O-ou... Hiuksen tulevat varmasti olemaan kiinni, mutta toivotaan ettei tämä uskomus pidä paikkaansa! :D)

lapsionni:
Tyttö- vai poikalapsi? Tähän ongelmaan liittyy paljon taikoja. Poikaa voi yrittää muun muassa sillä tavoin, että asettaa kirveen hääsängyn alle. Tyttöä voi yrittää virkkuukoukun avulla…

huomenlahja:
Sulhasen tulee antaa morsiamelle huomenlahja. Tämäkin juontaa kaukaa historiasta, kun miehen tuli taata vaimolleen tulevaisuus, jos hänelle itselleen jotain sattuisi, naisilla kun ennen aikaan ei ollut varsinaista ammattia - eikä siis vakaata toimeentuloa. (huomenlahjaa odotellessa :) )

Oli kyllä hauska löytää kyseinen teksti, sillä minun mielestäni näiden häätapojen perinteiden tietäminen on hauskaa ja sivistävää. On hyvä tietää, miksi todella jokin tapa on aloitettu. :) Osa näistä on kyllä melko huvittavia ja saa hymyn huulille! :)

Tässä linkki



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Moikka,

ilahdun paljon kommenteista! Ne auttavat minua kehittämään blogiani sekä varmasti avartavat silmiäni, kiitos jo etukäteen. :)